81 ilde denetimler başladı! Buna uymayanlara 40 bin TL ceza kesilecek

Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK), 81 ilde işverenler ve çalışanlar için ciddi yaptırımlar içeren kapsamlı bir denetim süreci başlattı.

81 ilde denetimler başladı! Buna uymayanlara 40 bin TL ceza kesilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Düzenlenecek denetimlerle, kayıt dışı istihdamın yaygın olduğu sektörler ve yabancı işçilerin yoğun çalıştığı alanlar mercek altına alındı. Düzenlemeyle beraber, işverenlere yönelik bilgilendirme faaliyetleri hız kazanırken, kayıt dışı çalışmanın tespit edilmesi durumunda en az 40 bin TL'den başlayan cezalar uygulanacağı belirtildi.

SGK, işverenlerin çalışanlarının sigorta primlerini eksik ödemeleri durumunda da benzer şekilde ağır yaptırımların devreye gireceğini duyurdu. Kayıt dışı çalıştırılan işçilerin sigorta primleri, gecikme faizi ve zamlarla birlikte tahsil edilecek.

Yanlış meslek kodu bildiren işyerlerine, işçi başına asgari ücretin onda biri oranında ceza kesilecek. Ayrıca, beş ve daha fazla çalışanı bulunan işyerlerinde maaş ödemelerinin banka aracılığıyla yapılması zorunlu hale getirildi; elden yapılan ödemeler de ceza kapsamına alındı.

SGK ayrıca, Türkiye'de çalışan yabancı işçilerin ve mesleki eğitim gören stajyerlerin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'ndan çalışma izni almalarının zorunlu olduğunu hatırlattı. Çalışma izni olmayan yabancı işçiler için 56 bin TL, izinsiz çalışan yabancılar için ise 45 bin TL ceza öngörülüyor.