Alışverişte buna dikkat etmeyenler yandı! Tekrar edene 100 bin TL ceza kesilecek

Hazine ve Maliye Bakanlığı, vergi kaçakçılığıyla mücadelede yeni bir dönem başlattı. Resmi Gazete'de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile fatura ve fiş düzenine uymayanlara yönelik cezalar artırıldı.

Alışverişte buna dikkat etmeyenler yandı! Tekrar edene 100 bin TL ceza kesilecek
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Yeni düzenlemeyle, ticari işlemlerde belge düzeni sıkılaştırılıyor. Fatura, fiş veya serbest meslek makbuzu gibi belgeleri vermeyen işletmeler ve talep etmeyen müşteriler, öncekinden çok daha ağır cezalarla karşı karşıya kalacak.

Cezalar, ihlallerin tekrarlanması durumunda katlanarak artacak. İlk tespitte 10 bin TL olan ceza, tekrarlanan ihlallerde 100 bin TL'ye kadar yükselebilecek. 

Düzenlemede dikkat çeken bir diğer nokta ise "5 gün kuralı". Alıcılar, fatura düzenlenmediğini 5 iş günü içinde vergi dairesine bildirirlerse cezadan muaf tutulacak. Ancak bu durumda satıcıya 3 kat artırımlı ceza uygulanacak. Bu uygulama, vatandaşları vergi denetimine katkıda bulunmaya teşvik ediyor.
Kayıt dışı ekonomiyle mücadele kapsamında, vergi dairesine bildirilmeden faaliyet gösterenler için cezalar yüzde 50 artırımlı olacak.

Vatandaşlar ve işletmeler, yeni düzenlemeye uyum sağlamak için dikkatli olmaları konusunda uyarılıyor. Özellikle küçük esnaf ve KOBİ'lerin, belge düzenine daha fazla özen göstermeleri gerekecek.