Almanya, Türklerin Schengen vizelerini neden reddediyor?
Almanya, Türk vatandaşlarının Schengen vize başvurularını en çok reddeden ülke oldu. 2022 yılında Türkiye'den yapılan 778 bin 409 başvurunun yüzde 39,7'sini Almanya reddetti
Türk vatandaşları, Schengen bölgesine seyahat etmek için vize başvurusunda bulunuyor. Ancak bu başvuruların bir kısmı olumsuz sonuçlanıyor. Schengen’e dair istatistik ve verileri paylaşan Schengen VisaInfo’nun raporuna göre, 2022 yılında Türkiye’den yapılan toplam 778 bin 409 Schengen vize başvurusunun 120 bin 876’sı reddedildi.
Bu başvuruların en çok reddedildiği ülke ise Almanya oldu. Almanya’ya yapılan 223 bin 699 başvurunun 48 bin 40’ı onaylanmadı. Böylece Almanya, Türkiye’den en çok vize başvurusunu reddeden Schengen ülkesi oldu.
Türk vatandaşlarının en çok vize başvurusunda bulunduğu diğer ülkeler ise Yunanistan, Fransa ve Hollanda olarak sıralandı. Yunanistan’a yapılan 164 bin 829 başvurunun yüzde 9,6’sı, Fransa’ya yapılan 115 bin 114 başvurunun yüzde 13,4’ü, Hollanda’ya yapılan 48 bin 807 başvurunun yüzde 19,9’u reddedildi.
Türkiye’den yapılan ve red sonucu alan vize başvuruları, toplam başvuruların yüzde 21,4’ünü oluşturdu. Bu oran, bir önceki yılın yüzde 18,8’inden daha yüksek oldu.
Schengen vize başvurularında pandemi etkisi: Avrupa Komisyonu’ndan açıklama
Schengen bölgesine seyahat etmek isteyen Türk vatandaşlarının karşılaştığı vize sorunlarına Avrupa Komisyonu’ndan açıklama geldi. Komisyon, üye devletlerin Schengen vizelerini bireysel olarak değerlendirdiğini ve pandemi nedeniyle çeşitli sebeplerden dolayı gecikmeler yaşandığını belirtti.
Avrupa Komisyonu Sözcüsü, yaptığı yazılı açıklamada, pandeminin dünya çapında Schengen vize talebinde ciddi düşüşlere yol açtığını ifade etti. Sözcü, “2021’de 3 milyon başvuru varken, 2019’da 17 milyon başvuru yapılmıştı. Bu sebeple neredeyse tüm konsolosluklar personel kısıtlamaları ve operasyonel kısıtlamalarla karşı karşıya kaldı. Talep şimdi yeniden artıyor ve bu vize prosedürünü etkiliyor.” dedi.
Sözcü, Türk vatandaşlarının yaşadığı sorunların Türkiye’ye özgü olmadığını da vurguladı. Sözcü, “Bu durum Schengen bölgesine seyahat etmek isteyen tüm üçüncü ülke vatandaşlarını etkiliyor. Üye devletler, Schengen vizelerini bireysel olarak değerlendiriyor ve her bir başvuruyu kendi ulusal mevzuatlarına göre inceliyor.” diye konuştu.,
kaynak:habertürk