5 yeni vergi kalemi geliyor! İşte ayrıntılar…

Türkiye'de yeni bir vergi düzenlemesi daha yürürlüğe girmek üzere. AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) sunulan yeni düzenleme, özellikle Savunma Sanayi Fonu'nun gelirlerini artırmayı hedefliyor.

TAKİP ET

Teklif kapsamında, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) ve Motorlu Taşıtlar Vergisi'nde (MTV) düzenlemeler yer aldı. Ayrıca, Savunma Sanayi ile ilgili yapılan değişiklikler doğrultusunda kredi kartları üzerinden alınacak bazı ek kesintilerin de savunma sanayisi için kullanılacağı belirtildi.

İlgili yasa teklifinde şunlar yer aldı:

  • Meclis'e sunulan yasa teklifine göre hükümet kredi kartında 100 bin TL'lik limitin üzerine 750 TL savunma sanayisine aktarılmak üzere yıllık katılma payı getiriyor.
  • Teklife göre ilk el araç alımlarında 3 bin TL, ikinci el araç alımlarında 1500 TL tescil ücreti alınacak. Gayrimenkul alımlarında alıcı ve satıcıdan 750'şer TL katılma payı alınması pakette yer alacak diğer başlıklar.
  • Yatırım harcamaları olan şirketlerin bu kalemlerde enflasyon muhasebesinden muaf tutulmalarına yönelik düzenleme de aynı pakette yer aldı.
  • Teklifle motor silindir hacmi 100 cm³'ün altında olan motosikletlerle motor gücü 6 kW ve altında olan motosikletler, motorlu taşıtlar vergisi kapsamına alınacak.
  • Vergi matrahı 5 bin TL ve üzeri olan kol saatleri ile insansız hava taşıtları, yalnızca eğlence amacıyla tasarlanmış dronelar da ÖTV kapsamına alınıyor.
Rasyonel Haber

Bakmadan Geçme