Araç sahipleri dikkat! Fiyatlar dudak uçuklatıyor

Araç sahiplerini üzen bir gelişme yaşandı. Trafik sigortası fiyatları, beklenmedik bir şekilde yükselmeye devam ediyor.

TAKİP ET

Yenileme döneminde birçok araç sahibi, sigorta fiyatlarındaki ani artışla karşı karşıya kaldı. Kasko ve trafik sigortası arasındaki fiyat farkı ise önceki yıllara kıyasla belirgin şekilde azalmış durumda.

Türkiye Sigorta Acenteleri İcra Komitesi Başkanı Levent Korkut, bu fiyat artışlarının sebeplerini açıkladı. Korkut, sigortacılık sektöründe alınan primlerin büyük bir kısmının hasar ödemelerine gittiğini vurguladı.

NTV'nin haberine göre; enflasyon ve döviz kurlarındaki artış, yedek parça maliyetlerini etkilerken, işçilik masraflarındaki yükseliş de sigorta bedellerini artırıyor. Ayrıca, trafik kazalarında yaşanan bedeni hasarlar sektöre önemli bir mali yük getiriyor.

Anayasa Mahkemesi'nin zorunlu trafik sigortası ile ilgili aldığı kararlar da fiyat artışına zemin hazırladı. Mahkeme, araç satışından sonraki 15 gün içinde geçerli olan sigorta zorunluluğunu kaldırdı. Bu durum, sigorta şirketlerinin hasar tahminlerini olumsuz yönde etkiledi.

Korkut, sigorta sektörünün 2023 yılının ilk yarısında trafik sigortasından 10 milyar dolarlık bir zarar ettiğini belirtirken, bu rakamın 2024 sonuna kadar 20 milyar dolara ulaşabileceğini tahmin etti.

Korkut, kasko fiyatlarında büyük bir artış beklemediğini, ancak enflasyon ve döviz kuru dalgalanmalarının fiyatlar üzerinde etkili olabileceğini de ekledi. İstanbul'da ortalama bir hususi otomobil için kasko fiyatları 10-12 bin lira arasında değişirken, bazı trafik sigortası teklifleriyse 13-14 bin liraya kadar çıkabiliyor.

Kaynak: Ntv

Rasyonel Haber

Bakmadan Geçme