Bilim insanları, beyni canlı tutan ve vücuttan bağımsız çalışan bir cihaz geliştirdi
Beyin nakli yapılabilmesinin önünü açabilecek bir teknoloji, ABD'deki araştırmacılar tarafından geliştirildi. Bilim insanları, beyni canlı tutabilecek ve bedenin geri kalanından bağımsız olarak çalışmasını sağlayabilecek bir cihaz yarattı.
Araştırmacılar, ketamin ile uyutulan bir domuzun beynine giden kan akışını izole ederek, bilgisayarlı bir algoritma tarafından ihtiyaç duyduğu gerekli kan basıncını, hacmini, sıcaklığını ve besin maddelerini korudu. Bu sayede, beynin vücuttan hiçbir biyolojik girdi almamasına rağmen, beş saat boyunca minimum düzeyde değişiklik gösteren bir beyin aktivitesi sağlandı.
Bu yeni yöntem, vücuttan bağımsız olarak beyne odaklanan araştırmalara olanak tanıyarak, fizyolojik soruları daha önce hiç yapılmamış bir şekilde yanıtlamayı mümkün kılıyor. Örneğin, araştırmacılar, beynin bu şekilde izole edilmesi sayesinde, kan şekeri yüksekliğinin beyin üzerindeki etkilerini vücudun doğal savunma mekanizmalarından etkilenmeden inceleyebiliyor.
Araştırmanın lideri olan nöroloji, pediatri ve fizyoloji profesörü Juan Pascual, “Bu sistem, beynin yaşamını sürdürmesi için gerekli olan tüm parametreleri kontrol ediyor. Bu, beynin vücuttan bağımsız olarak çalıştığını gösteriyor. Bu da, beyin nakli gibi gelecekteki potansiyel uygulamalar için umut verici bir olasılık sunuyor.” dedi.
Araştırmanın sonuçları, Nature Communications dergisinde yayımlandı.