Emeklilik sistemi değişiyor mu? İşte merak edilenler...
Türkiye, emeklilik sisteminde köklü değişiklikler yapmaya hazırlanıyor. Yeni yasama döneminde, emeklilik sisteminde adaletli bir uygulamaya geçiş amacıyla kapsamlı bir reform yapılması planlanıyor.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023-2100 nüfus projeksiyonlarına göre, 2075 yılına gelindiğinde Türkiye'de her üç kişiden biri yaşlı olacak. Bu projeksiyonlar, çalışma çağındaki nüfus oranının 2023 yılında %68,3 iken, 2050'de %61,9'a, 2075'te %55,9'a ve 2100'de %54,6'ya gerileyeceğini gösteriyor.
Hürriyet yazarı Noyan Doğan, yaşlı nüfustaki bu artışın sosyal güvenlik sistemi üzerindeki muhtemel etkilerini kaleme aldı. Noyan, günümüzde, bir emeklinin maaşını finanse etmek için 1,65 çalışanın gerekli olduğu belirtilirken, gelecekte bu sayının yetersiz kalacağı ve sosyal güvenlik sisteminin sürdürülemez hale geleceği vurguladı.
Noyan, sistemin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla, çalışma çağındaki nüfusun büyüklüğü, yaş ortalaması ve istihdam oranı gibi faktörlere göre emeklilik maaşına esas teşkil eden parametrelerin otomatik olarak güncellenmesini öneriyor.
Bu öneri doğrultusunda, emeklilik yaşı ve kriterleri yaşam süreleri ile emekli-çalışan oranlarına uyumlu hale getirilmek üzere otomatik olarak ayarlanacak. Ayrıca, Aylık Bağlama Oranı'nda (ABO) da değişiklik yapılması planlanıyor.
Bir diğer önemli adım ise, işverenler tarafından çalışanlara sunulacak olan Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi olacak. Bu sistemde, işveren, çalışan ve devlet katkılarıyla birikim yapılacak ve çalışanlar belirli şartları yerine getirmeden sistemden çıkamayacak.
Emekliliğe hak kazanıldığında, çalışanlar hem devletten emekli maaşı alacak hem de tamamlayıcı emeklilik sisteminden maaş veya toplu ödeme elde edebilecek.
Söz konusu sistem henüz netlik kazanmış durumda değil.