Ertuğrul: Yeni eğitim dönemi zor şartlar altında sancılı başlamıştır
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Özgür Ulaş Yiğit'in tayini çıkması üzerine yönetim kurulunun seçimiyle Eğitim-İş Konya Şube Başkanı seçilen Bahattin Ertuğrul, 2023-2024 Eğitim ve Öğretim Döneminin değerlendirerek, eğitim maliyetlerinin yüksekliğiyle yeni eğitim döneminin zor şartlar altında sancılı başladığını söyledi.
Eğitim-İş Konya Şube Başkanı Bahattin Ertuğrul yeni dönemde eğitim maliyetlerinin yüksekliğinin her aliye zorladığını belirterek, “2023-2024 Eğitim ve Öğretim yılı eğitim harcamalarına yönelik yapılan çalışmada asgari düzeyde belirlenen harcama kalemleri içerisinde su, meyve, hijyen malzemeleri, gezi ve dersler için kullanılacak ekstra araç gereç hesaba dahil edilmemiştir. Kıyafet, ayakkabı, kalem, defter birden fazla ihtiyaç olabilecek malzemeler bir defa olarak hesaplanmıştır. Asgari ücretle geçinmeye çalışan bir ailenin bir çocuğu olması halinde bile maaşından eline kalan miktar ile kira, gıda, gider faturaları gibi ihtiyaçlarını karşılaması mümkün görülmemektedir. Her eğitim kademesinde bir çocuğu olan bir ailenin sadece eğitim harcamalarını karşılayabilmesi mümkün değildir. Bu şartlar altında yeni eğitim dönemi yüksek maliyetler nedeniyle velilerimiz ve çocuklarımızın için zor şartlarda sancılı başlamıştır” dedi.
Maaşlarından kalan tutar diğer ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalmaktadır
Bahattin Ertuğrul maaşlardan kalan tutarın diğer ihtiyaçları karşılamada yetersiz kaldığına dikkat çekerek, “Okula başlarken okul ihtiyaçları için yapılan harcamalar (Okul Öncesi öğrencisi için 9.000 TL, İlkokul öğrencisi için 11.000 TL, Ortaokul öğrencisi için 13.000 TL, Lise öğrencisi için 14.000 TL olarak hesaplanmıştır. Asgari ücretin 11.402 TL olduğu günümüz koşullarında asgari ücretli bir ailenin, bir çocuğu okula gidiyorsa maaşının tamamını okul hazırlıklarına ayırması gerektiği, 2 veya 3 çocuğu varsa sadece okul hazırlıkları için en az iki asgari ücret tutarı kadar gelire ihtiyacı olduğu açıktır.
Okulların açılmasıyla birlikte okula devam edecek öğrencilerin servisle okula gitmesi, öğle yemeğinde sağlıksız beslenme olsa bile, hayatta kalabilme adına sadece simit ve ayran ile beslenmesini varsayarak, aylık fotokopi kırtasiye harcamaları ile gezi programı veya sinemaya gitmesi olarak belirlenen sosyal aktivitelere katılması halinde aylık toplam harcama 2580 TL tutar ile asgari ücretin yaklaşık %23'üne karşılık gelmektedir. Okula devam eden iki çocuğu olan bir ailede bu oran %46'ya ulaşmaktadır. Asgari ücretli bir ailenin okula giden tek çocuğu olması halinde bile, maaşlarından kalan tutar diğer ihtiyaçlarını karşılamak için yetersiz kalmaktadır.”
Eğitim hakkının yanında yaşam hakkı da tehdit altındadır
Bugünkü ekonomik koşullar da artık eğitim hakkının yanında yaşam hakkı da tehdit altındadır diyen Bahattin Ertuğrul, “Çocuğun sağlıklı beslenmesi için gereken gıdalar ile bir harcama hesaplaması yapıldığında durum daha da vahim olarak ortaya çıkmaktadır. Asgari ücretle yaşamaya çalışan ve okula giden bir çocuğu olan ailenin, eğitim harcamaları ve hayatta kalabilmek için diğer ihtiyaçlarına yönelik harcamaları incelendiğinde; 18.402 TL'lik aylık harcamalar karşısında 11.402 TL bir gelir, çaresizliği ortaya koymaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca hazırlanan 2022 Temmuz ayı istatistiklerine göre, ülkemizde 15 milyon 987 bin 428 işçi olduğu düşünüldüğünde, çalışma yaşamında yer alan işçilerimizin yüzde 62,54'ü asgari ücret almaktadır. Yoksulluk sınırı altında maaş alan 3 milyon 262 bin kamu çalışanı, 2 milyon 440 bin memur emeklisi ile asgari ücret altında maaş alan emeklilerimizi de dikkate aldığımızda ülkemiz ekonomik koşullarında eğitim hakkının yanında yaşam hakkı da tehdit altındadır” deyi konuştu.