Ev sahipleri dikkat! Bunu yapmayanlar yandı... Bakanlık resmen harekete geçti

Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri beyanlarına yönelik denetimlerini artırdı ve beyanname vermeyen yaklaşık 700 bin kişiyi cezai işlem yapılmak üzere vergi dairelerine bildireceğini açıkladı. Kira gelirlerini beyan etme zorunluluğu olmasına rağmen, beyanname vermeyen mükelleflerin sayısının oldukça yüksek olduğu tespit edildi. 

TAKİP ET

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Gelir İdaresi Başkanlığı'nın yaptığı uyarılar sonucunda 95 bin 989 mükellefin beyanname sunduğunu belirtti.

Bu beyanlar neticesinde 18,3 milyar lira matrah ve 1,2 milyar lira vergi bildirimi yapıldı. Ancak, yaklaşık 700 bin mükellefin halen beyanname vermediğini ve bu kişilerin bilgilerinin cezai işlem yapılmak üzere ilgili vergi dairelerine iletileceğini duyurdu.

Kira geliri beyanlarıyla ilgili yapılan çalışmalara değinen Şimşek, yılın başından itibaren Gelir İdaresi Başkanlığı'nın, kira geliri elde edenleri tespit etmek ve bilgilendirmek amacıyla çeşitli çalışmalar başlattığını belirtti.

Şimşek, belirli bir kira tutarının üzerindeki konutlar ile kısa süreli kiralamaların ve iş yeri kiralarının banka hesapları üzerinden tahsil edilmesi gerektiğini vurguladı. Kira ödemelerinin gönderimi sırasında "kira ödemesi" açıklamasının yapılması gerektiğini de hatırlattı.

Başkanlık, bankalardaki IBAN'lar üzerinden yapılan ödemeleri kontrol ederek, beyanname vermeleri gerektiği konusunda yaklaşık 700 bin mükellefe bilgilendirme ve hatırlatma SMS'leri gönderdi.

Banka kayıtlarında yer almayan mükellefleri tespit etmek amacıyla ise tapu ve nüfus idarelerinden alınan bilgiler doğrultusunda, potansiyel olarak kiraya verilen 1,5 milyon konutta fiili denetimlere başlandığını bildirdi.

Rasyonel Haber

Bakmadan Geçme