Konya'da sürdürülebilir tarım için destekler devam ediyor!
Tarım ve Orman Bakanlığı Eğitim ve Yayın Dairesi Başkanlığı ile Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu (TKİ) iş birliğinde yürütülen 'TKİ-Hümas Örnek Uygulamalarıyla Organik Toprak Düzenleyicisi Kullanımının Yaygınlaştırılması' projesi kapsamında Konya'da önemli bir adım daha atıldı. Proje çerçevesinde Konya İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nde hümik asit dağıtım töreni gerçekleştirildi.
Konya İl Tarım ve Orman Müdürü Duran Seçen'in ev sahipliğinde düzenlenen törene; TKİ Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt, Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu, İl Müdür Yardımcısı İbrahim Töke, şube ve ilçe müdürleri, teknik personel ile projeden faydalanacak üreticiler katıldı.
PROJENİN AMACI: SÜRDÜRÜLEBİLİR TARIM
18 Ekim 2024'te imzalanan protokolle uygulamaya konulan proje, linyit madenlerinden elde edilen leonardit maddesinden üretilen hümik asidin tarımda kullanımını yaygınlaştırmayı hedefliyor. Projenin temel hedefleri arasında:
Kimyasal gübre kullanımının azaltılması,
Toprağın doğal yapısının korunması,
Bitki besin elementlerinin alımının artırılması,
Organik maddeyle zenginleşen toprak sayesinde sürdürülebilir tarımın desteklenmesi,
Karbon depolama kapasitesinin artırılarak sera gazı salınımının azaltılması,
Toprağın su tutma kapasitesinin iyileştirilmesi yer alıyor.
100 DEKARLIK ALANDA UYGULAMA
Törende konuşan İl Müdürü Duran Seçen, tarımsal verimliliğin ve ürün kalitesinin artırılması için toprakta organik madde seviyesinin yükseltilmesinin kritik olduğunu vurguladı. Proje kapsamında Konya'nın Altınekin, Akşehir, Hüyük, Kadınhanı, Karatay, Sarayönü ve Selçuklu ilçelerinde toplam 100 dekarlık alanda, dekara 6 litre dozunda olmak üzere toplam 620 litre hümik asit uygulanacağını belirtti. Proje sonuçlarının takip edilerek değerlendirmeye alınacağını da ifade etti.
TOPRAK: BİN YILDA BİR SANTİMETRE
Toplantının moderatörlüğünü yürüten İl Müdürlüğü Proje Yürütücüsü Beran Gezgin'in ardından, Eğitim ve Yayın Dairesi Proje Yürütücüsü Murat Mengüloğlu da proje hakkında bilgilendirme yaptı. Mengüloğlu, toprağın korunmasının önemine dikkat çekerek, 'Bir santimetre toprağın oluşması bin yıl alıyor. Bu nedenle toprak kaybını önlemeye yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir uygulamalar büyük önem taşıyor,' dedi.
TKİ'DEN YERLİ VE MİLLİ KATKI
Türkiye Kömür İşletmeleri Kurumu Kömür Türevleri ve Teknolojileri Müdürü Murat Kurt ise Türkiye'de tarım topraklarının düşük organik madde oranları nedeniyle hem ekonomik hem de çevresel sorunlarla karşı karşıya kaldığını belirtti. TKİ tarafından üretilen yerli ve milli markalı TKİ-Hümas organik toprak düzenleyicisinin bu sorunlara karşı etkili bir çözüm sunduğunu söyledi.