Konya'daki o göl tamamen kurudu!Eski güzelliğinden eser kalmadı

Konya'nın Karapınar ilçesindeki Meyil Obruk Gölü 4 yıl önce pembe renge dönüşmesiyle ilgileri üzerine çekmişti. Şimdi ise geriye sadece kurumuş bir alan kaldı.

Türkiye genelinde ve Konya Ovası'nda etkili olan kuraklık ve yer altı sularının çekilmesi sonucu ile doğanın güzellikleri de bir bir kuruyor.

Meke Gölü, Çıralı Obruk Gölü gibi göllerin kurumasının ardından da aynı bölgede bulunan Meyil Obruk Gölü de tamamen kurudu.

Karapınar'ın 35 kilometre kuzeyinde yer alan Meyil Obruk Gölü, geniş ekseni su üzerinde 387 metre, kısa ekseni 350 metre, ortalama 368 metre çapa sahip.

Gölün su seviyesinin iyi olduğu dönemlerde balıklarında var oluşu ayrı bir güzellik katıyordu.

Gölün son durumu hakkında paylaşım yapan Konya Teknik Üniversitesi (KTÜN) Jeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yaşar Eren, “31 Ağustos 2024 Meyil Gölü'nde artık hiç su yok. Sadece sağ tarafta biraz en son kalan tuzlu kısım ve ıslak zemin kalmış gibi. 4 yıl önce buradan fotoğraf paylaştığım zaman göl büyük ilgi görmüştü.O pembe halinden eser kalmadığı gibi gölde bir gram su yok artık. Önceden ortada biraz su vardı o da gitti. Gölün yeşil halinden geriye bir şey kalmadı. Dünya genelinde aynı sıkıntı var ama bizde daha fazla var. Tarımsal sulamada kontrollü sulama dönemine geçilmeli. Kağıt Akşehir Gölü, Hotamış Gölü artık yok. Ereğli'deki Akgöl kurumaya devam ediyor. Bölgedeki doğal güzellikler bir bir yok oluyor. Meke Gölü gibi Meyil Obruk Gölü de aynı sonu yaşadı. Bunlara şahit olmak çok üzücü. Bu güzelliklerimiz ve değerlerimiz kuraklık nedeniyle kurudu. Bütün bunları üzülerek seyrediyoruz” dedi.

Kaynak: Merhaba Haber Gazetesi

Rasyonel Haber

Bakmadan Geçme