Kredi kartı borçları için kimlerin yapılandırmaya başvurabileceği belli oldu! İşte şartlar...

Kredi kartı ve tüketici kredilerine yönelik yapılandırma kararının detayları netleşti. Resmi başlangıç tarihi 26 Eylül olarak belirlenirken, uygulanacak azami faiz oranı da açıklandı. Yapılandırma sürecinde nihai karar bankalar tarafından verilecek.

TAKİP ET

Milliyet Gazetesi'nin haberine göre, kredi kartı ve tüketici kredisi yapılandırmalarında önemli gelişmeler yaşandı. Bireysel kredi kartlarında, dönem borcunun asgari tutarını 30 gün içinde ödeyemeyen kişiler yapılandırma başvurusu yapabilecek. Bu düzenleme, kararın yayınlanmasından önceki dönem borçları için geçerli olacak. Ancak karardan sonra oluşacak kredi kartı borçları yapılandırma kapsamına alınmayacak. Yapılandırma talebe bağlı olacak ve bankaların onayı gerekecek.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) 26 Eylül 2024 tarihli kararı doğrultusunda, asgari ödeme yapılmayan kredi kartı borçları, kart sahibinin talep etmesi halinde 60 aya kadar vadelendirilecek. Her ay ödenecek taksit, dönem borcuna eklenerek tahsil edilecek. Yapılandırma talep eden kart sahipleri, öncelikli olarak bu taksitleri ödemekle yükümlü olacak.

Kredi kartı yapılandırmasında uygulanacak azami faiz oranı yüzde 3.11 olarak belirlenirken, ihtiyaç kredilerinde faiz oranını bankalar belirleyecek. Kredi kartı borcunun yüzde 50'si ödenene kadar, kart limitlerinde artış yapılmayacak. Bu sınırlama, sadece borçlu kart için değil, hamiline ait diğer kartlar için de geçerli olacak. Ayrıca, yapılandırılan borç tutarının kredi kartı limitini aşması durumunda bu bir limit aşımı olarak değerlendirilmeyecek.

Yapılandırma sürecinden yararlanmak isteyenler, bankalara başvurabilecek. Bireysel kredi kartlarında, asgari borcunu 30 gün boyunca ödemeyenler bu imkan için başvurabilecek. Düzenleme, kararın yayınlandığı tarihten önceki borçları kapsarken, 26 Eylül sonrası borçlar yapılandırma dışında kalacak.

Benzer şekilde, tüketici kredilerinde de yapılandırma imkanı sunulacak. 26 Eylül 2024 tarihinden önce kullanılan ve anapara veya faiz ödemelerinde 30 günden fazla gecikme olan krediler, talep edilmesi durumunda 60 aya kadar yapılandırılabilecek. Ancak, bu süre zarfında ek kredi kullandırılmayacak.

Vatandaşlar, kamu veya özel bankalara başvurarak bu yapılandırma imkanından faydalanabilecekler. Bankalar, yapılandırma talebinde bulunan müşterilerden gelir durumunu gösteren belgeler talep edebilecek ve başvuru sonucunda gerekli incelemeleri yaparak süreci başlatacaklar. Bu yapılandırma, bankaların da alacaklarını daha kolay tahsil edebilmesi için geniş ölçüde uygulanması beklenen bir düzenleme olarak görülüyor.

BDDK verilerine göre, bireysel kredi kartı borçlarının takibe düşen kısmı, toplam kart kullanıcılarının yüzde 2.61'ine karşılık geliyor. 13 Eylül 2024 itibarıyla bankaların takipteki bireysel kredi kartı borçları yaklaşık 43 milyar 447 milyon lira seviyesinde bulunuyor. Tüketici kredilerinde ise bu rakam 46 milyar 390 milyon liraya ulaşıyor. Takibe düşen kredi kartları ve tüketici kredilerinin toplam borcu ise 89 milyar 838 milyon lira olarak hesaplanıyor.

BDDK'nın bir diğer kararıyla, kredi kartlarında asgari ödeme tutarı artırıldı. 50 bin lira altındaki kredi kartlarında asgari ödeme oranı, dönem borcunun yüzde 20'si olarak belirlenirken, 50 bin liranın üzerindeki borçlar için bu oran yüzde 40 olacak.

Rasyonel Haber
Yorumlar 1
Enayi 28 Eylül 2024 13:32

Bu ülkede borcunu düzenli ödeyen enayidir. Bu kadar dürüst olursan ülkede devlet dahi karşında ne kadar yaltakci olursa devlet dahi erkes safında

Bakmadan Geçme