Milyonlarca araç sahibini ilgilendiren Yeni Taşıt Tanıma Birimi duyuruldu! İşte detaylar...

2024 yılı itibarıyla uygulamaya geçecek olan Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) kapsamında, Taşıt Tanıma Birimi'nin (TTB) yeni fiyatı belirlendi. Resmi açıklamaya göre, bir adet TTB fiyatı KDV hariç 1.810 TL olacak. 

TAKİP ET

Araç sahiplerinin ödeyeceği bu fiyat, montaj hizmetini de kapsıyor. TURPAK'ın duyurusuna göre, ödeme işlemleri Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü'nün resmi web sitesi olan www.utts.gov.tr üzerinden gerçekleştirilecek. Belirtilen banka hesabına yatırılması gereken ücret, yetkili firmalar tarafından takip edilecek.

Sabit Fiyat Uygulaması Devreye Giriyor

TURPAK ayrıca, Taşıt Tanıma Birimi fiyatlarında 2024 yılı için sabit fiyat uygulaması olduğunu vurguladı. Açıklamaya göre, belirlenen 1.810 TL dışında farklı bir ücret talep edilemeyecek. Ancak 2025 yılında ve sonrasında fiyatlar, TÜİK'in Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi'ne (Yİ-ÜFE) göre her yıl başında güncellenecek.

Yeni Taşıt Tanıma Birimi Nedir?

1 Ocak 2025 tarihinden itibaren akaryakıt harcamalarını gider göstererek vergi indirimi alan tüm araç sahipleri için zorunlu hale gelecek olan UTTS, araç plakalarının otomatik olarak tanınmasını sağlayacak. Bu sistem sayesinde, plaka bilgilerinin manuel olarak girilmesi ve bu durumun neden olduğu usulsüzlüklerin önüne geçilmesi hedefleniyor.

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, sistemin sağlıklı işlemesi için bir çağrı merkezi ve dijital bir portal oluşturulacağını, elde edilen verilerin titizlikle depolanacağını açıkladı.

Ülkedeki 2.5 milyon ticari araç sahibinin, toplamda 8 milyon araca UTTS'yi entegre etmesi gerekiyor. Son tarih ise 31 Aralık 2024. Akaryakıt istasyonlarından, bu süreçte sistemi kurmak ve işletmek için gereken desteği vermeleri bekleniyor.

Rasyonel Haber

Bakmadan Geçme