Selçuk Üniversitesi sülün yetiştiriciliğinde öncü oldu
Selçuk Üniversitesi, hayata geçirdiği projeleri, yürüttüğü bilimsel çalışmaları ve sosyal sorumluluk projeleriyle dikkat çekerken, sülün yetiştiriciliğinde de öncü oldu. Besin değeri çok yüksek olan sülünler artık biyolojik mücadelede de kullanılabilecek.
Selçuk Üniversitesinde 1993 yılında kurulan ve bu alanda ilk olan Sülün Yetiştiriciliği Ünitesinde çalışmalar yapılıyor.
Veteriner Fakültesi Zootekni Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kemal Kırıkçı, 'Dünyada 49 farklı sülün türü var ve bunların büyük bir bölümünün nesli tükenmek üzere. Üniversitemizdekiler yumurta verimi çok yüksek olan Kafkas sülünü' dedi.
''Öncelikli amacımız yaban hayvanı özelliğinde ki Kafkas sülünlerinin korunmasına yardımcı olmak''
Prof. Dr. Kırıkçı, 'Çiftliğimizde yetiştirdiğimiz damızlık sülünlerden elde ettiğimiz yumurtalardan civciv çıkartıyoruz. Bir dişi sülünden yılda yaklaşık 60 yavru elde edebiliyoruz. Burası öğrencilerimiz için de önemli bir uygulama alanı. Bu hayvanların biyolojik mücadelede de kullanılabileceğine dair bir ön çalışma yaptık. Karadeniz Bölgesi'nde yetiştirilen fındıklarda 3 - 4 yıldır kahverengi kokarca adı verilen böceğin zararları gündemde. Bu böcekleri çiftliğimizdeki sülünler iştahla tüketti. Bu durum bize bu zararlı böcekle mücadelede herhangi bir ilaç kullanmadan, bakanlığın belirleyeceği doğal alanlara bırakılacak sülünlerin biyolojik mücadelede kullanılabileceğini gösteriyor.' dedi.
Prof. Dr. Kırıkçı danışmanlığında Amasya Üniversitesi Suluova Meslek Yüksekokuluna da sülün çiftliği kuruldu. Amasya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hakkı Turabi, 'Prof. Dr. Kırıkçı'nın tecrübelerinden yararlanarak bu projeyi hayata geçirmenin mutluluğunu yaşıyoruz. Sülün üretimindeki amaçlarımız, bu hayvanların üzerinde bilimsel araştırmalar gerçekleştirmek ve Türkiye'deki yetiştiriciliğinin yaygınlaşmasına katkıda bulunmak' diye konuştu.