Yunak'taki çiftçi eylemine, Bektaş'tan destek

Yunak'ta çiftçiler düzenledikleri traktörlü eylemde, tarımsal sulama sorunu ve artan girdi maliyetlerinin altında ezildikleriyle, ürettiği ürünleri yeterli fiyatta satamadıklarını dile getirerek, iktidardan yaşadıkları sorunlarına çözüm bulmasını talep ettiler. Bu eyleme CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş'ta katılarak destek verdi.

TAKİP ET

Yunak ilçesindeki çiftçilerin traktörlü eylemine ilçeden ve çevre köylerden çok sayıda çiftçi katılırken, CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş, Yunak İlçe Başkanı Ömer Faruk Çoban, ilçe yönetim kurulu üyeleri, Konya il yönetim kurulu üyeleri, Çeltik ve Selçuklu İlçe Başkalarıyla partililer katılarak destek verdi.

Çiftçilerimize destek vermek üzere Yunak'a geldik

CHP Konya Milletvekili Barış Bektaş çiftçilere seslenerek, “Hepimizi ziyadesiyle üzen ve adeta çiftçinin çığlıklarına yangınına isyanına eylemlerine yetişemediğim tarım ve hayvancılığı ölme noktasına getiren uygulamalara bakalım. Bakın, kiraz ağaçlarını kesen Hadim'li çiftçimiz, Ovakavaklı süt para etmediği için ineklerini kesime gönderen hayvancımız. Seydişehir'de 40.000 ton karpuzu tarlada alınmadan kalan çiftçilerimiz bunları hepsinin çığlıklarını duyuyoruz. Şimdi de Yunak'a geldik. Bakın kimin ne ekeceğini neyi ekeceği ne zaman ekeceği ne miktarda ekeceği ve kime satacağı belli olmayan bir ülkede yaşıyoruz. Bu kadar rastgele bu kadar bu kadar sıradan bir devlet aklı olamaz. Devlet planlama teşkilatını kapatacaksınız Devlet Denetleme Kurulu'nu kapatacaksınız ve tarlada münavebe uygulamayacaksınız. Çiftçi toprağını dinlendirmeyecek üretim maliyetlerini azami ölçüde olmayacaktır. Çünkü devlet yem ve gübre fabrikalarını özelleştirdiğiniz için bunların fiyatları rekor seviyelere gelecek ve çiftçi üretemez hale gelecek. Geçen hafta itibarıyla CHP dava açtı buna bir yönetmelik yürürlüğe girdi. Bundan çoğunuzun haberi yoktur. 2 yıl çiftçi tarlasını ekmezse devlet olarak biz kiraya vereceğiz diyorlar. Yani kardeşim bu çiftçiyi niye ekmiyor iki yıl? Karlıysa niye ekmesin? Niye boş dursun tarlası? Kış aylarında su istemeyen buğday ve arpa gibi bitkiler eker. Konya genelinde tarımsal sulama en büyük problemimiz suya da çözüm bulmuyorlar. Az önce yurttaşlarımızdan birisi Mavi Tünel projesinden bahsetti. Büyük bir aldatmaca Konya'nın su ihtiyacı onda birini bile karşılamayan tarımsal bir projedir. Hala insanlar kuyu sulaması yapmaya devam ediyor. Kuyu sulaması yaparken kimi ruhsatlı suyu, kimi kaçak kuyu kullanıyor. Fırsattan istifade sana pahalı elektrik satayım. Bir hükümet zor durumunda olan çiftçiye elektriği pahalı satar mı? Az önce bir abimiz dedi ki; ben dedi 'buraya traktörümle gelemedim mazotum yok'. Çiftçiyi bu duruma düşürdüler. Yapılan bu eylemde traktörler yarı yolda kalmış. Neden? Eylem yapacağı noktaya kadar gidememiş mazot yoktu. Şimdi maliyetleri görüyorsun. Çiftçinin ürünü para etmiyor. Bunu görüyorsun. Sen bunlarla ilgili bir pazar açmıyorsun alan açmıyorsun. Ondan sonra diyorsun ki, 2 yıl ekmeyeni elinden tarlasını alırım. Kimi tarlasını kimin elinden alıyorsun” dedi.

Bölgemizin sorunlarını dile getirdik

CHP Yunak İlçe Başkanı Ömer Faruk Çoban konuşmasında bölgemizin sorunlarını dile getirmek için düzenlediğimiz bu eylemin yapılmasını yetkililer istemediler diyerek, “Bölgemizin sorunlarını dile getirmek için burada toplandık. Sizlerin hakkını aramak için yaptığımız bu eylemi yetkililer düzenlememizi istemediler. Burada herhangi bir sorun yok diyorlar. Halbuki sorun vardır. İlçemizdeki dört yol kavşağında kazalar oluyor. Sinyalizasyon ve ışıklandırma sorunu vardır. Ama eylemden önce burada sinyalizasyon ve ışıklandırma kararı aldılar. Bu sizin ve halkın gücüdür. Tarımsal suluma da sorunlar yaşamaya devam ediyoruz. Ürünlerimizi tarlada satamıyoruz. Tarlada kalıyor. Kaldı ki girdi maliyetlerinin yüksekliğinden dolayı da para kazanamıyoruz. Bizi tüccara esir ediyorlar. Bütün bu sorunlar CHP iktidarında sona erecektir.”

Konuşmaların ardından Yunak'ta çiftçilerin traktörlü eylemi sorunsuz bir şekilde sona erdi.

Rasyonel Haber

Bakmadan Geçme