Başkan Bayraktar, zararı yerinde inceledi!

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Konya'nın Akşehir ilçesinde yaşanan zirai don felaketinin etkilerini yerinde inceledi. İlk olarak Akşehir Ziraat Odası'nı ziyaret eden Bayraktar, burada Ziraat Odası Başkanı Fahri Küçükpolat'tan bölgedeki zararla ilgili bilgi aldı.

Başkan Bayraktar, zararı yerinde inceledi!
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Toplantıya çevre ilçelerin ziraat odası başkanları ve yönetim kurulu üyeleri de katıldı.
Toplantının ardından Akşehir'in Saray Mahallesi'nde bulunan kiraz bahçelerine geçen Bayraktar, zirai dondan zarar gören ağaçları inceledi. Bölgedeki üreticilerle görüşen Bayraktar, yaşanan kayıpların boyutunu yerinde gözlemledi.
Başkan Bayraktar, zararı yerinde inceledi!

"ÜRÜNLERİMİZ BU ŞARTLARA DAYANAMADI"

İncelemeler sonrası basın açıklaması yapan Şemsi Bayraktar, yaşanan zirai don olayının tarım sektörü için büyük bir felaket olduğunu ifade etti. Mevsim kaymalarının ve beklenmeyen iklim değişikliklerinin tarımı olumsuz etkilediğini belirten Bayraktar, "Ocak ve Şubat aylarında beklenen yağışları alamadık. Mart ayında rekor sıcaklıklar yaşandı. Ardından gelen kar yağışları ve uzun süren don olayları, ürünlerin dayanabileceği seviyenin çok üstündeydi" dedi.
"YÜZDE 90'IN ÜZERİNDE ZARAR VAR"

Bayraktar, Türkiye genelinde 65 ilde zirai don olayının etkili olduğunu ve ciddi ürün kayıpları yaşandığını belirtti. Akşehir ve çevresinde özellikle badem, ceviz ve kayısıda yüzde 95 oranında zarar oluştuğunu, erik, kiraz, şeftali, nektarin, üzüm ve vişnede ise zarar oranlarının yüzde 90'lara ulaştığını söyledi. Armut, ayva ve elma gibi ürünlerde yüzde 80, çilekte ise yüzde 60 civarında zarar tespit edildiğini aktardı.

Başkan Bayraktar, zararı yerinde inceledi!

"ÇİFTÇİNİN DESTEKLENMESİ ŞART"

Açıklamasında, Tarım ve Orman Bakanlığı'nın üretici maliyetlerini hesaplayarak nakit yardım yapmayı taahhüt ettiğini olumlu bulduklarını belirten Bayraktar, bunun yanında üreticiyi sahada tutacak daha kapsamlı önlemlerin de alınması gerektiğini vurguladı. "Tarım sektörü göç veriyor. Eğer bu afetler sonucunda üreticimizi kaybetmek istemiyorsak, çiftçimize ciddi destekler sağlamalıyız. Tarımsal üretimin sürdürülebilirliği için çiftçi tarlada kalmalıdır" ifadelerini kullandı.