Bayramda Sağlıklı Beslenmenin Şifreleri: Dr. Keser Uyardı
Dr. Öğr. Üyesi Müteber Gizem Keser, Ramazan sonrası ani besin tüketiminin sindirim ve sağlık sorunlarına yol açabileceği uyarısında bulundu.
Ramazan ayı boyunca değişen beslenme düzeni nedeniyle yavaşlayan metabolizma, bayramla birlikte ani ve aşırı besin tüketimiyle sağlık sorunlarına yol açabiliyor.
KTO Karatay Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nden Dr. Öğr. Üyesi Müteber Gizem Keser, Ramazan Bayramı’nda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını paylaştı.
DENGELİ BESLENME BAYRAMDA DA ŞART
Keser, bayramda iştah artışı ve öğün sayısının fazlalaşmasının vücut ağırlığını korumayı zorlaştırabileceğine dikkat çekerek, “Süt ürünleri, et, yumurta, kuru baklagiller, sebze, meyve ve tam tahıllar her gün dengeli şekilde tüketilmeli. Bayram sabahı kahvaltıya geri dönülmeli, yağda kızartma gibi ağır yöntemlerden kaçınılmalı” dedi.
EN ÖNEMLİ NOKTA: ISRARLARA DUR DİYEBİLMEK
Bayramda şeker, çikolata, lokum ve hamur işi tüketiminin yaygınlaştığını hatırlatan Keser, “Bu ürünler kan şekerini hızla yükseltip uyku hali ve yorgunluk yapar.
Şerbetli tatlılarda porsiyon kontrolü, sütlü tatlılara yönelmek, gün içinde süt ve yoğurt tüketimini artırmak sağlık açısından faydalıdır.
Fındık ve badem gibi sağlıklı yağ içeren besinler de dengeli tüketilmelidir” ifadelerini kullandı.
SIVI TÜKETİMİ VE HAREKETLİLİK ARTIRILMALI
Bayramda en sık karşılaşılan sorunlardan birinin sindirim problemleri olduğunu vurgulayan Keser, “Kabızlık yaşamamak için lifli besinler, sebze-meyve, kuru baklagiller ve tam tahıllar tercih edilmeli.
Sıvı tüketimi artırılmalı, çay ve kahve gibi kafeinli içeceklere sınırlama getirilmeli. Ayran, komposto, taze meyve suları gibi sıvı kaynakları öğünlere eklenmeli” dedi.
SAĞLIKLI BİR BAYRAM MÜMKÜN
Dr. Keser son olarak, fiziksel aktivitenin de artırılmasının sindirim ve genel sağlık için faydalı olduğunu belirterek, herkesin sağlıklı, huzurlu ve dengeli bir bayram geçirmesi temennisinde bulundu.