Bera Holding'ten temiz enerjiye erişimde yeni yatırımlar

Bera Holding'in Kazımkarabekir ilçesinde 40.000 m² alana kurduğu 3,6 MWp gücündeki Güneş Enerjisi Santrali (GES) tesislerinin kabul işlemleri 8 Ekim 2024 tarihinde tamamlandı. Tesis, aynı gün itibarıyla faaliyete geçti.

Bera Holding'ten temiz enerjiye erişimde yeni yatırımlar
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Karaman’ın Kazımkarabekir ilçesinde yer alan ve Bera Holding’in iştirakleri olan Kompen AŞ, Adaçal AŞ ve Bera Turizm AŞ’ye hizmet verecek toplam 2,75 MWe/3,6 MWp gücündeki GES tesislerinin kabul işlemleri tamamlanarak elektrik üretimine başlandığı bildirildi. Bu kapsamda Kompen AŞ için 1 MW, Adaçal AŞ için 1 MW ve Bera Turizm AŞ için 0,75 MW kapasite ayrıldı.

Holding yönetimi tarafından yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Bu GES yatırımlarımızla; Kompen Sarayönü fabrikamız yıllık tükettiği elektriğin %70'ini, Adaçal Aksaray fabrikamız %60'ını, Bera Konya Otelimiz ise %100'ünü yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılar hale gelmiştir. Grubumuzun toplamda 40 MW elektriksel güce sahip çağrı mektubu bulunmaktadır ve mevcut durumda Kompen, Adaçal, Kardelen Su, Kongaz ve Anadolu Rulman firmalarımızdaki GES kapasitemiz 8,4 MW’a ulaşmıştır. Muratlı Karton için Tekirdağ'da 9,8 MW, Adaçal için Uşak'ta 6 MW gücündeki tesislerin montajları devam etmekte olup, bu tesislerin 2024 sonunda devreye alınması planlanmaktadır.”

Açıklamanın devamında, holdingin diğer iştirakleri Divapan, Kompen, Adaçal ve MPG firmaları için toplamda 13,5 MW elektriksel güce sahip GES tesisleri için kurulum öncesi izin süreçlerinin sürdüğü ve bu yatırımların tamamlanmasıyla holdingin toplam 40 MW kapasiteye ulaşacağı belirtildi.

Yenilenebilir enerji yatırımlarını sürdüren Bera Holding, Romanya'da URB Rulman ve Türkiye’de Konya Kağıt, Muratlı Karton, Golda Gıda şirketlerinde bulunan toplam 25 MW gücündeki kojenerasyon tesisleri ile uzun süredir kendi elektrik, sıcak su ve buhar ihtiyacını karşılamaktadır.