Beyaz yakalılar enflasyonla nasıl başa çıkıyor?
Enflasyonun yükselmesiyle birlikte, beyaz yakalıların tüketim alışkanlıkları ve tercihleri de değişiyor. AGS Global Araştırma Şirketi'nin yaptığı bir araştırmaya göre, beyaz yakalılar en çok ulaşım, gıda ve giyim harcamalarında zorlanıyor. Bu nedenle, ev dışı yeme-içme, tatil ve seyahat bütçelerini kısmak zorunda kalıyorlar. Tatilde butik otelleri, ulaşımda ise toplu taşımayı tercih ediyorlar. Elektrikli araçlara olan ilgi de artıyor.
Araştırma, holding ve kurumsal şirketlerde profesyonel olarak çalışan beyaz yakalıların enflasyon döneminde tüketim davranışlarını inceledi. Araştırmaya katılanların yüzde 60’ı son birkaç ayda en çok ulaşım-yakıt harcamalarında zorlandıklarını belirtirken, yüzde 55’i gıda, yüzde 49’u ise giyim-ayakkabı harcamalarında sıkıntı yaşadıklarını ifade etti. Enflasyonun etkisiyle, beyaz yakalılar geçen yıla kıyasla en çok ev dışı yeme-içme bütçelerini (yüzde 29,9) kısarken, onu tatil ve seyahat (yüzde 25,4) takip etti. Tüketici elektroniği (yüzde 14,9) ile giyim, aksesuar ve ayakkabı ise (yüzde 10,4) geçen yıla kıyasla daha az bütçe ayrılan diğer kalemler oldu.
Enflasyon, beyaz yakalıların tatil tercihlerini de etkiledi. 2022 yılında yurt içinde tatil yapanların oranı yüzde 64,2 iken, bu oran 2023 yazında yüzde 50,7’ye geriledi. Bu yıl butik oteller (yüzde 54) beyaz yakalıların açık ara ilk tercihi oldu. Onu memlekete (yüzde 18) ve 5 yıldızlı otele gidenler (yüzde 12) ile kiralık ev tutanlar (yüzde 11) izledi. Toplamda 10 beyaz yakalıdan 4’ü ise tatil yapamadığını ya da yapmayı tercih etmediğini belirtti.
Beyaz yakalılar ulaşım maliyetleriyle mücadele etmek için de farklı yöntemler deniyor. Araştırmaya göre, beyaz yakalılar ulaşım maliyetleriyle mücadele etmek için en çok özel araçlarını daha az kullanacağını (yüzde 33) ifade ederken, onu toplu taşıma kullanmayı planlayanlar (yüzde 28,4) izledi. Öte yandan beyaz yakalının satın almayı düşündüğü otomobil yüzde 6 oranında elektrikli araç oldu.