Çin, yabancı yatırımcıları çekmek için borsa kurallarını gevşetiyor
Çin, küresel fonların ülkeye ilgisini artırmak için halka açık yerli firmalarda yabancı sahipliğini sınırlayan kuralları değiştirmeyi planlıyor. Bu hamle, Çin ekonomisinin karşı karşıya olduğu zorluklar ve yabancı çıkışının yarattığı baskılar nedeniyle gündeme geldi.
Bloomberg’e konuşan kaynaklara göre Çinli yetkililer, Şangay, Shenzhen ve Pekin’de listelenen hisse senetlerinde yabancı sahipliğini artırmak için politika değişiklikleri üzerinde çalışıyor. Çin, şu anda borsalarda listelenen firmalardaki toplam yabancı mülkiyetini yüzde 30 ile sınırlandırıyor ve tek bir yabancı hissedarı da yüzde 10 sınırına tabi tutuyor.
Çin, son haftalarda yatırımcı güvenini artırmak için bir dizi önlem aldı. Bunlar arasında hisse senedi işlemleri ve damga vergisi için işlem ücretlerini düşürmek, sermaye piyasalarını canlandırma ve yatırımcıların güvenini artırma vaadi vermek yer alıyor.
Ancak bu adımlar, Çin’in karşılaştığı sorunları çözmeye yetmiyor. Çin’in hisse senetleri Aralık 2021’deki zirveden Haziran 2023’ün sonuna kadar yaklaşık yüzde 17 düşerek 1,37 trilyon yuanlık (187,5 milyar dolar) kayıp yaşadı. Yabancı yatırımcılar da geçen ay 12 milyar dolarlık rekor miktarda A tipi hisse sattı.
Çin’in emlak sektöründeki kriz, ABD ile ticaret ve teknoloji savaşı, koronavirüs salgını gibi faktörler, küresel yatırımcıların ülkeden çıkış yapmasına neden oluyor. Çin’in bu durumu tersine çevirmek için ekonomiye yabancı girişini teşvik etmek amacıyla sınırlamaları gevşetmesi bekleniyor.
kaynak:sözcü