Konya'da Havuç Üretiminde Teknolojinin Gelişmesiyle Artış Yaşanıyor

Konya'da 80 bin dekar alanda üretimi olan havuç, teknolojik aletlerin katkısıyla kalite ve verimde yüzde 500'e kadar artış yaşanıyor.

Konya'da Havuç Üretiminde Teknolojinin Gelişmesiyle Artış Yaşanıyor

Konya'nın yüzölçümünün yüzde 47'si tarım arazisi olarak kullanılmaktadır. Meram ilçesinin Kaşınhanı yöresinde ise çiftçiler, 80 bin dekar arazide sadece havuç yetiştiriyor. Aşamalı ekim yaptıktan sonra ilk havuç sökümleri devam ediyor.

Havuçların tarlalardan toplanmasında makinelerden yardım alınıyor. Makineler söküm yaptıktan sonra toplanmaya başlıyor. Kamyonlarla fabrikalara götürülen havuçlar, fabrikalarda büyük bir özenle yıkandıktan sonra paketleme işlemine geçiliyor.

Türkiye'deki 650 bin ton havuç üretiminin 450 bin tonunun Konya'dan karşılandığı havuç üretiminde sıralı söküm sayesinde yılın 11 ayı ürün elde edilebiliyor.

Gelişen teknolojiyle tarımda kullanılan makinelerin havuç üretiminde kaliteyi yükselttiğini söyleyen havuç üreticisi Oğuzhan Özcan, "Teknolojiyi en iyi bir şekilde kullanmaya çalışıyoruz. 20 yıl önceden örnek vermek gerekirse şimdi ile arasında yüzde 500 fark var. 150 kişi ile üretmiş olduğumuz, paketlediğimiz havucu şu an 10 kişiyle yapıyoruz. Yani sökümde makineleşmeye geçtik. Yüklemede makineleşmeye geçtik. Yıkama havuz sistemi dediğimiz kamyonda damper sistemine geçtik. Burada işçiler de tabii bundan 20 sene önce işçiler de biraz daha bu işlerde tecrübesizdi. Şimdi onlar da paket başı çalışıyor. Ne kadar fazla çalışıyorsa kendilerine o kadar kazançları oluyor' dedi.