Konya'da O Baraj Açılmasaydı Su Bitmişti!

KOSKİ, azalan su rezervine dikkat çekerek tüm Konyalıları su tasarrufuna davet etti. Su kaynaklarının korunması için yapılan çağrının detayları haberimizde.

Konya'da O Baraj Açılmasaydı Su Bitmişti!

Konya Büyükşehir Belediyesi KOSKİ Genel Müdürlüğü, şehirde giderek azalan su rezervine dikkat çekerek vatandaşları su tasarrufuna davet etti.

KOSKİ, barajlardan ve kuyulardan sağlanan suyun dengeli kullanımının hayati önem taşıdığını belirterek, aksi takdirde çok daha büyük risklerle karşı karşıya kalınabileceği uyarısında bulundu.

"Bağbaşı Barajı'nı Açmasaydık Su Yetmeyecekti"

Açıklamada, Konya’nın içme suyu ihtiyacının büyük oranda barajlardan ve kuyulardan karşılandığı belirtildi.

2018 yılından bu yana Bağbaşı ve Altınapa Barajları'ndan sağlanan suyun, 15 Ağustos 2024'ten itibaren yüzde 50 oranında kuyulardan ve barajlardan karşılanmaya başlandığı ifade edildi. "Eğer Bağbaşı Barajı'ndan ve Mavi Tünel'den şehre su getirilmemiş olsaydı, Konya çoktan su kesintisiyle karşı karşıya kalacaktı" denildi.

"Suyu Maliyet Fiyatına Veriyoruz"

Su kaynaklarının korunması için büyük bir hassasiyet gösterildiğine vurgu yapan KOSKİ, suyun dengeli kullanılmaması durumunda büyük risklerle karşılaşılabileceğini ifade etti. Yeraltı su seviyesinin azalmasıyla kuyulardaki su miktarının da düştüğü ve su temininin yüksek enerji maliyetleri gerektirdiği belirtilerek, "Su, şu anda maliyet fiyatına veriliyor" ifadeleri kullanıldı.

"Susuzluğa Rağmen Su Kesintisi Yapmadık"

Dünyada içme suyu arzının en büyük sorunlardan biri olduğuna dikkat çekilen açıklamada, Türkiye’de bazı büyükşehirlerin zaman zaman su kesintisine gitmesine rağmen Konya’da böyle bir durumun yaşanmadığına vurgu yapıldı. KOSKİ, 24 saat kesintisiz su hizmeti sunmak için tüm Konyalıları su tasarrufu yapmaya davet etti.

"Çim Yerine Çalı Bitkileri, Tasarruf Sağladı"

Su kayıp-kaçak oranlarının düşürüldüğüne dikkat çekilen açıklamada, yeşil alanlarda su tasarrufu amacıyla çim yerine çalı bitkilerine geçildiği ve bu değişiklikle yaklaşık yüzde 50 oranında tasarruf sağlandığı belirtildi. Vatandaşların su tasarrufu konusunda daha hassas olmaları gerektiği vurgulandı.

"Su, Muadili Olmayan Tek Madde"

Bir damla suyun değerini anlamanın önemine değinen KOSKİ, suyun barajdan evlere ulaşmasının büyük bir zaman ve maliyet gerektirdiğini hatırlatarak, "Su, doğadan gelmezse üretilemeyen ve başka elementlerle birleştirilerek elde edilemeyen, insanlığın en önemli hayat kaynağıdır" ifadelerini kullandı.

Konyalılar Su Tasarrufuna Davet Edildi

Son olarak KOSKİ, tüm Konyalıları suya sahip çıkmaya ve tasarruf konusunda destek olmaya davet ederek, tatlı su çeşmelerinin yalnızca içme amaçlı kullanılmasını ve suyun israf edilmemesini talep etti.