Konya'da Uluslararası Fizik Masterclass heyecanı
Konya Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı Konya Bilim Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) iş birliğiyle lise öğrencilerini bilimle buluşturan 7. Fizik Masterclass etkinliğine ev sahipliği yaptı. Etkinlikte öğrenciler, CERN'den gelen veriler üzerinde çalışarak parçacık fiziğini yakından tanıma fırsatı buldu.
Konya Büyükşehir Belediyesi çatısı altında faaliyet gösteren Konya Bilim Merkezi, Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) iş birliğiyle 7. Fizik Masterclass etkinliğine ev sahipliği yaptı.
İstanbul, Bursa, Antalya, Mersin ve Trabzon’un da aralarında bulunduğu 15 farklı liseden öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlik, Konya Bilim Merkezi Konferans Salonu’nda iki oturum halinde düzenlendi.
Sabah oturumunda, bilimsel araştırmaya ilgi duyan lise öğrencilerine CERN’de görev yapan ODTÜ Fizik Bölümü öğretim üyeleri Prof. Dr. Bilge Demirköz ve Dr. Doğa Veske tarafından parçacık fiziği, CERN ve Büyük Hadron Çarpıştırıcısı hakkında sunumlar yapıldı. Ayrıca parçacık dedektörlerinin nasıl çalıştığına dair bilgiler paylaşıldı.
Öğleden sonraki oturumda ise öğrenciler, ATLAS deneyinden elde edilen verileri ikili gruplar halinde bilgisayarlar aracılığıyla analiz etti. Etkinliğe katılan 34 öğrenci, uluslararası bir araştırma ekibinin parçasıymış gibi çalışarak bulgularını tartışmak üzere CERN ile canlı video konferansa katıldı.
Fizik Masterclass, 60’tan fazla ülkeden yaklaşık 13 bin lise öğrencisinin katılım sağladığı uluslararası bir etkinlik. Dünya genelinde 21 yıldır sürdürülen bu program, Türkiye’de 14 kez yüz yüze düzenlendi. Her yıl binlerce öğrenci, bu program aracılığıyla parçacık fiziğinin sırlarını keşfetmeye çalışıyor.
CERN NEDİR?
CERN, İsviçre’nin Cenevre kenti yakınlarında bulunan, dünyanın en büyük bilimsel araştırma merkezlerinden biridir. Burada görev yapan bilim insanları, evrenin temel yapı taşlarını anlamak için en gelişmiş ve karmaşık deneysel araçlarla çalışmalar yürütmektedir.