Kredi kartı yapılandırmasına başvuracaklar dikkat! İşte yapılandırmanın şartları

Değişen ekonomik koşullar ve artan yaşam maliyetleri, vatandaşları kredi kartı kullanımına yönlendirirken, bazı sektörlerde yükselen komisyon oranları kart borçlarının hızla artmasına neden oluyor. Bu duruma çözüm olarak, bankalar kredi kartı borçlarına yapılandırma imkanı sunmaya hazırlanıyor.

Kredi kartı yapılandırmasına başvuracaklar dikkat! İşte yapılandırmanın şartları
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ziraat Bankası, Vakıfbank, Halkbank, Akbank ve İş Bankası gibi önde gelen finans kuruluşları, birikmiş kredi kartı borcu bulunan ve ödeme güçlüğü çeken müşterilerine yapılandırma fırsatı tanıyor. Müşteriler, banka şubelerine başvurarak kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarını 60 aya kadar yeniden vadelendirme imkanına sahip olacak.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu'nun (BDDK) düzenlemesiyle, kredi kartı borç yapılandırmasında uygulanan faiz oranı şu an için %3.11 seviyesinde. Ancak uzmanlar, faiz oranlarındaki olası düşüşlerin, vatandaşlara yeni oranlar üzerinden tekrar yapılandırma fırsatı sunabileceğini belirtiyor. Yapılandırma faiz oranları belirlenirken Merkez Bankası'nın referans faizi dikkate alınıyor.

Yeni düzenlemenin 1 Kasım'da yürürlüğe girmesi bekleniyor. 24 Ekim'de açıklanacak olan yeni oranlarla birlikte, kredi kartı borçları dönem borcuna göre farklı faiz oranlarına tabi olacak. Referans oranının değişmemesi halinde, 25.000 TL'nin altındaki borçlar için %3.50, 25.000 ile 150.000 TL arası borçlar için %4.25 ve 150.000 TL üzeri borçlar için %4.75 oranında azami akdi faiz uygulanacak.

Yapılandırmadan yararlanmak için bazı ön koşullar bulunuyor. Dönem borcunun asgari tutarını ödeyemeyen müşteriler, kredi kartı borç bakiyelerini 60 aya kadar taksitlendirebilecek. Yapılandırılan tutar dışında kalan bakiye kullanılmaya devam edilebilecek, ancak borcun en az yarısı ödeninceye kadar ilgili bankadaki kart limiti artırılamayacak. İhtiyaç kredilerinde ise 30 günden fazla gecikme durumunda 60 aya kadar yapılandırma mümkün olacak.