Meram'ın En Özel Misafirleri!
Meram'ın Hak dostu, gönüller sultanı Mevlâna Celâleddin Rûmî'nin hayatında ve hatıratında çok özel bir yeri var. Her bir karışında Mevlana'nın hatıralarını saklayan Meram'da bulunan Sadreddin Konevi, Ateşbaz-ı Veli, Tavusbaba, Fahrünnisa Hatun gibi pek çok Mevlana dostu, yoldaşı, arkadaşı ve talebeleri bugün de türbelerinde ziyaretçilerini bekliyor.
MEVLANA’NIN ‘İLMİN DENİZİ’ DEDİĞİ ALİM; HOCA AHMET FAKİH
Horasan'dan Konya’ya göç eden erenler arasındadır. Ahmed Fakîh daha küçük yaşlardayken, Mevlânâ O'nu yolda gördüğü zaman "ilmin denizi" geliyor diye kendisine atıfta bulunurmuş. Bu da Mevlânâ'nın bir kerâmeti olarak nitelendirilmektedir. Hoca Ahmed Fakih ya da Sultan Hoca Fakih adları ile bilinen Ahmed Fakih tasavvuf şairidir. Fıkıh ilmiyle uğraştığı ve Mevlânâ'nın babası Bahâaddin Veled'den fıkıh dersi almasından dolayı ismi Ahmed Fakîh olmuştur. Rivâyetlere göre, Ahmed Fakîh daha küçük yaşlardayken, Mevlânâ O'nu yolda gördüğü zaman "ilmin denizi" geliyor diye kendisine atıfta bulunurmuş.
Meram’da ki Mevlana ve Mevlevi izleri sadece bunlarla sınırlı değil elbet. Yine Meram konakları arasında en güzelleri Mevlevi Çelebilerinindir. Yazın Meram’daki “Çelebi bağı”nda yapılan âyin-i şerif ve sohbetler son derece rağbetli. Çelebilerin kaldığı konaklar, Çelebi bağının bulunduğu Cemel Ali Dede Ma’muresi ve Tavus Baba civarında, Eskiyol üzerinde, Meram çayı kıyılarında. Yeşile, suya nâzır; bağlık, bahçelik Yıldız Köşkü ile Köyceğiz köşkü en ünlüleri. O unutulmaz günlerin şahidi Meram türbelerle birlikte ziyaretçilerini bekliyor.