Otomotiv sektöründe yeni düzenlemeler yolda: 100 bin TL cezası olacak

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında şeffaflığı artırmak ve tüketici haklarını güçlendirmek amacıyla yeni bir düzenleme paketini hayata geçiriyor.

Otomotiv sektöründe yeni düzenlemeler yolda: 100 bin TL cezası olacak
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Ticaret Bakanlığı, ikinci el araç piyasasında şeffaflığı artırmak ve tüketici haklarını güçlendirmek amacıyla yeni bir düzenleme paketini hayata geçiriyor. Bakan Yardımcısı Mahmut Gürcan'ın açıklamalarına göre, özellikle sosyal medya platformlarında yer alan otomobil ilanları sıkı denetime tabi tutulacak.

Yeni düzenlemeye uymayan platformlara ağır yaptırımlar öngörülüyor. Her bir aykırı ilan için 10 bin TL'den başlayıp 100 bin TL'ye kadar çıkabilen idari para cezaları uygulanacak. Bu adım, dijital platformlarda yaşanan yanıltıcı ilanların önüne geçmeyi hedefliyor.

Motorlu kara taşıtları ticaretinde de önemli değişiklikler yapıldı. Distribütörler için getirilen yeni yükümlülükler kapsamında, yetkili satıcıların araç alımında baskı altında tutulması yasaklandı. Bunun yanı sıra, fatura kesildikten sonra fiyat artışı yapılması engelleniyor ve araçların zamanında teslim edilmesi zorunlu hale getiriliyor.

Gürcan, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Yetkili satıcıyı 1 ay içinde son 3 yıllık satışlarının aylık ortalamasından fazla taşıt almaya zorlamaması, fatura tarihinden sonra, taşıt fi yatında artış yapmaması, taşıtı 15 gün içinde yetkili satıcıya teslim etmesi, yetkili satıcının taşıt satışlarını ve kampanyalara katılımlarını mal veya hizmet alımı gibi şartlara bağlamaması gibi kuralları devreye aldık.”