Piyasalar bu haberi bekliyor! Bugün açıklanması bekleniyor

Bugün Türkiye saatiyle 15.30'da açıklanacak olan veri, küresel ekonomi için büyük önem taşıyor. Yatırımcılar, ABD ekonomisine ilişkin olumlu beklentilerle küresel piyasalara odaklanmış durumda. ABD enflasyon verisi, bugün saat 15.30'da açıklanacak ve piyasalarda faiz indirimine yönelik beklentiler açısından kritik bir rol oynayacak.

Piyasalar bu haberi bekliyor! Bugün açıklanması bekleniyor
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Dünya genelinde enflasyonla mücadele devam ederken, uzun süredir süren yüksek faiz dönemi ve bu dönemin nasıl sonuçlanacağı yatırımcılar tarafından merak ediliyor. Bugün açıklanacak verinin, faiz indirimlerine dair önemli ipuçları sunması bekleniyor. Aynı zamanda, yüksek faiz döneminin resesyonla sonuçlanıp sonuçlanmayacağı da akıllarda kalan diğer önemli bir soru.

ANALİSTLERDEN 'POZİTİF' SİNYAL

Geçen hafta açıklanan istihdam raporundaki pozitif sinyallerle, analistler bugünkü enflasyon verisinin piyasalardaki dalgalanmaları artırabileceğini belirtiyor. Türkiye saatiyle 15.30'da açıklanacak bu veri, piyasalarda hareketlilik yaratması bekleniyor.

ABD’nin Eylül ayı enflasyonunun aylık %0,1 artması, yıllık bazda ise %2,5’ten %2,3’e gerilemesi öngörülüyor. Bu gerçekleşirse, enflasyon 2021'den bu yana en düşük seviyeye inmiş olacak. Öte yandan, 9 Ekim'de açıklanan verilere göre, ABD’de 30 yıl vadeli konut kredisi faiz oranı %6,36 ile ağustos ayından bu yana en yüksek seviyeye çıktı ve konut kredisi başvurularında düşüş yaşandı. Ağustos ayına ait toptan eşya stokları ise %0,1 ile beklentilerin altında bir artış kaydetti.

9 Ekim 2024'te yayımlanan FED’in Federal Açık Piyasa Komitesi toplantı tutanaklarına göre, çoğunluk, politika faizinin 50 baz puan düşürülmesini desteklerken, bazı yetkililer ise 25 baz puanlık bir indirimi savundu. Toplantıda ekonomik büyümenin güçlü seyrettiği, işsizliğin düşük kaldığı, ancak enflasyonun hala belirli bir seviyede yüksek olduğuna dikkat çekildi.