Sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek! Bunu yaptırmak zorunda kalacaksınız

Hazine ve Maliye Bakanlığı, akaryakıt piyasasındaki denetim ve şeffaflığı artırmak amacıyla 1 Temmuz 2025'ten itibaren yeni araçları Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi'ne (UTTS) dahil etmeye hazırlanıyor.

Sıfır araçlarda zorunlu hale gelecek! Bunu yaptırmak zorunda kalacaksınız
TAKİP ET Google News ile Takip Et

Resmi Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeye göre, akaryakıt satışlarında eşit rekabetin sağlanması ve kayıt dışı ekonominin önlenmesi hedefleniyor.

Buna bağlı olarak, tüm akaryakıt istasyonlarında UTTS'nin kurulması ve akaryakıt satışlarında plaka bilgilerinin yeni nesil pompa ödeme cihazlarına otomatik olarak aktarılması zorunlu hale getiriliyor.

UTTS, akaryakıt alımında plaka bilgilerini otomatik olarak yeni nesil pompalara ileten bir sistemdir. Bu sistem, araçlara monte edilen ve plaka bilgilerini hafızasında tutan Taşıt Tanıma Birimi (TTB) ile çalışmaktadır. Akaryakıt alım esnasında, TTB’deki bilgiler Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) aracılığıyla pompaya aktarılır, böylece manuel giriş ihtiyacı ortadan kalkar.

Bakanlıktan alınan bilgilere göre, 1 Ocak 2025 itibarıyla vergi mükellefleri tarafından kiralanan veya iş amaçlı kullanılan araçlar için UTTS zorunlu hale getirilecek. Ayrıca, 1 Temmuz 2025’ten itibaren satılacak tüm sıfır araçlar ile özel taşıt tanıma sistemleri kullanan araçlar da bu sisteme entegre edilecek. Bu araçlara TTB takılması zorunlu olacak, özel sistem kullanan araçlar ise 30 Haziran 2025’e kadar bu sisteme dahil olmak zorunda.

Tebliğde belirtilen kuruma bağlı taşıtlar, uluslararası kuruluşlar ve diplomatik haklara sahip kişilerin araçları ise bu sistemin dışında tutulacak. Diğer tüm mükelleflerin, araçlarına 31 Aralık 2024 tarihine kadar TTB taktırması, aynı tarihe kadar da akaryakıt istasyonlarındaki pompalarına TTO cihazlarını yerleştirmesi gerekecek. Vergi Usul Kanunu’na göre, UTTS kapsamında düzenlenmeyen belgeler geçersiz sayılacak ve bu belgelerle yakıt giderleri belgelendirilemeyecek.