Taşkent Evliyalarından Siyam Efendi'nin Hayatı
Siyam Efendi Türbesi , Konya'nın Taşkent ilçesine bağlı Balcılar Kasabası'ndan 4 kilometre uzaklıkta Ağıl Ardıç yolu üzerindedir .
Siyam Efendi’nin dedesi Hacı Mümin Efendidir. Hacı Mümin Efendi, torunu Siyam Efendi’yi İstanbul’a okuması için gönderir. İstanbul’da okumayı sürdürür ve okulunun bitimine az kalır.
Annesinin çok özlediği için medreseden izin almış ve Ermenek, Yukarı Çağlar Köyüne yolculuğa başlamıştır.Bu yolculuk İstanbul’dan eski ismi Alata olan Balcılar’a kadar devam eder.
Siyam Efendi yolculuğu boyunca yürüdüğü için hasta bir halde Alata’ya Balcılara ulaşır. Alata’da Siyam Efendiyi görenler hasta olduğunu fark ederler ve “Köyüne gitme. Gel Misafirimiz ol. İyileş ondan sonra gidersin. ”derler.
Siyam Efendi ise, “Köyüme gideceğim.”der ve yola çıkar. Alata yaylasında bir ardıç ağacının dibine kadar varabilir. Hasta düşüp ardıç ağacının dibine yatar ve hiç hareket edemez. Daha sonra Siyam Efendi'yi Alatalı bir çoban farkedip tekrardan köye getirilir.Siyam Efendi bu hastalıktan kurtulamayacağını vefat edeceğini anlar ve Alatalılara vasiyette bulunur, “Ben ölünce, beni bulduğunuz ardıç ağacının dibine defnedin. Ben kıyıcı ocağındanım. Üzerinde yılancık hastalığı olup, benim yanıma gelmek isteyenler, benim yanıma gelmeden önce aileme gitsinler. Üç defa yılancıklarını kıydırsınlar. İyi olmazlar ise sonra benim yanıma gelsinler. Ayrıca beni ziyarete gelenler bir tas süt ve haşlanmış yumurta ile gelsinler” der.
Bunun nedeni ise Siyam Efendi'nin yoksulluk içindeki hayatlarında hasret kaldıkları süt ve yumurtayı çok sevmektedir. Daha sonra Ermenek Müftüsü Hacı Mümin Efendi tarafından İstanbul’a medrese tahsiline gönderilmiştir.
İzvitli Siyam Efendi, Alata’da vefat eder ve vasiyet ettiği ardıç ağacı dibine gömülür. Siyam Efendinin ölüm tarihi ise 1820’li yıllar olarak hesaplanmaktadır.
1752-1820 yılları arasında yaşamış olan Siyam Efendi’nin mezarı, kronik baş ağrısı ve romatizmal rahatsızlığı olanlar tarafından ziyaret ediliyoryörenin en yaşlısının burada yaşadığını hatırlayıp onu ziyaret etmeyi sakın unutmayın.
Genellikle baş ağrısı ve romatizmal hastalığı olanlar tarafından ziyaret edilen Siyam Efendiye ülkenin her köşesinden gelenler mevcuttur. Buraya yürüyemeyecek şekilde gelenlerin ziyaret neticesinde yürüyerek gittikleri uzun yıllardır söylenir” dedi.