Meram’lı bir çok vatandaşımız dertli, derdini belediye başkanına anlatmak istiyor. Toplanıyor, eylem yapıyor, sesini duyurmaya çalışıyor ama ne fayda sesini duyan yok. Belediye binasının önüne gittiklerinde, başkanı bulamamak bir yana dertlerini dinleyecek tek bir yetkili bile bulamıyorlar, polislerin ötesine geçemiyorlar. Ne diyor bu vatandaş?
“200 metrekare arsa aldım.
3 çocuğuma 3 katlı ev yaptım.
Belediye bunu yıkıyor.
20 bin lira yıkım parası alıyor.
Yetmiyor arsamın da yarısına el koyuyor.
Canımızı da alacak başka çaremiz kalmadı” demediği kesin!
Anadolu’da insanlar yüzlerce yıl toprakla iç içe bir yaşam sürdüler. Özellikle merkez ilçeler arasında Meram müstakil yapılarıyla ön plana çıkar. Meram demek bahçe demek toprak demek. Bir zamanlar ahırda kuzusu, kümeste tavuğu olmayan ev yoktu. Bahçelerimizde sebze, meyve yetiştirirdik toprakla iç içe büyüdük. Mutluyduk ama kıymetini bilemedik kentsel dönüşüme bu mutluluğu değiştik. Yıllar geçti beton yığınları insanları boğmaya başladı, zamanla toprak özlemi arttı. Bu özlemin üstüne pandemi yaşadık evlere kapandık, dört duvar arasında ruhumuz daraldı. Sonra deprem yaşadık apartmanlardan korkar olduk, kaçacak güvenli bir yer aradık. İmkanı olanlar bütün bunlar yaşanırken milyon milyon para döküp imarlı arsalar alıp şatafatlı villalar yaptı veya hazır villalar aldılar.
İmkanı olmayanlar ise bahçe almaya başladılar. Bazısı da bu bahçelerin içine konteyner koydu veya tek göz oda yaptı. Bunlara ev demek çok mümkün değil zira burada ki amaç kaçacak tek göz yerimiz olsun, çocuklar hafta sonu bahçede vakit geçirsin, sebzemizi yetiştirelim, arada pikniğe gidelim amacıyla yapılmış evlerdi.
Meram Belediyesi ’de geçmişte bu ihtiyacı görerek, Karahüyük mahallesinde Meram hobi bahçeleri adı altında bir proje hayata geçirmişti. 5’er yıllık kiralama usulüyle kullanılacak bahçeler için geçmiş haberlere baktım, ilk başvurular 2011 yılında başlamış 2017 de ikinci dönem kiralama ihalesi yapılmış sonrasında bir haber yok. Koca belediye usulsüz iş yapacak değil ya üçüncü dönemin kiralama ihalesi de yapılmıştır mutlaka. Neyse konuyu dağıtmayım.
2021 yılında Meram Belediyesi, Çomaklı Mahallesi'nde bulunan 104 hobi bahçesini encümen kararıyla imara aykırı olduğu gerekçesiyle yıkma kararı almıştı. Söz konusu yıkım kararı 2021 yılında alındı. Hobi bahçeleri içerisindeki küçük evlerle birlikte yıkıldı. Zamanında yapılırken hobi bahçelerine ses çıkarmayan belediyenin aniden yıkım kararı alarak, yıkım yapması moralleri çok bozmuştu, konu o dönem ulusalda dahil bir çok mecrada gündem olmuştu. Sonrasında Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, spekülasyon ve dezenformasyon ile haklı çıkmaya çalışanlar şunu bilsin ki, 350 bin Meramlının hakkını korumak adına ne en küçük taviz veririz ne de bir adım geriye atarız” demişti, ama aynı başkan 2022 yılında “Bizim Meram Köyü Dağ Evleri” projesiyle karşımıza çıktı.
Şimdi gelelim 2022 yılına, öncelikle kıyaslamanız açısında belirtiyim asgari ücret 2022 Temmuz itibariyle 5 bin 500 lira. Başkan Mustafa Kavuş’un tüm özellikleriyle Meram’a ve Meram’ın ruhuna çok yakışacak bir proje olarak duyurduğu Bizim Meram Köyü Dağ Evleri projesi, Konya-Antalya yolu 30. kilometrede, Sefaköy sapağında inşa edilecek. 230 bin metrekarelik arsa alanında 500 ila 700 metrekare müstakil parsellerde konumlanacak. Toplamda 407 adet dağ evinden oluşacaktı.
O dönem Dağ Evleri Kooperatifi’nde başvuru bedeli 10 bin TL olarak belirlenmişti. Peşinat 300 bin TL, aylık aidat ise 10 bin TL olarak duyuru yayınlanmıştı. Evet yanlış duymadınız. Peşinat 300 bin lira aylık taksitte 10 bin liraydı. Asgari ücretin 5 bin 500 lira olduğu ülkede 10 bin lira taksitle dağ evi satılması son derece tepki çekmiş. Zenginlere hizmet edildiği düşünülerek çok tepki gösterilmişti. O zamanda tepki gösterdiğim proje ile ilgili bugün satış sitelerine baktığımda yaklaşık 4 Milyona satılan evler olduğunu görüyorum. Madem ki derdiniz Meram’lının hakkını, hukunu korumak neden böyle bir projeye imza atarsınız. Hadi attınız diyelim, garibanın bin bir emekle yaptığı, alın teri döktüğü evleri neden yıkarsınız?
Yaptığınız yıkımların yasal olduğunu savunabilirsiniz, bu evler öyle veya böyle yapılmış. Elektirik, su verilmiş. Bu şekilde binlerce ev olduğu biliniyor, sizde yaptınız Meram Hobi Bahçeleri ve Bizim Meram Köyü Dağ Evleri çok farklı projeler değil. Belediye yapınca oluyorsa hobi bahçesi sahiplerinin de evini yıkmasaydınız. Vatandaşın evini bahçesini yıkacağınıza belli bir ücret karşılığında barış yapabilirdiniz.
Son olarak, belediye bize de bir açıklama yapmaz ama verecekleri cevabı az çok biliyorum. Diyecekler ki bu alanlar tarım arazisi. Bizim Meram Köyü Dağ Evleri projesinin yapıldığı araziyi biraz inceledim. Merak edenler parsel sorgu ve geçmiş tarihli haritalara bakarak durumu görebilirler. 230 bin metrekarelik arazinin etrafı tarla, orman ve mera vasfında 2019 tarihli haritaya bakıldığında bu arazinin sürüldüğü, tarım yapıldığı net bir şekilde görülüyor. Tarım alanlarının korunmasını öne sürerek, vatandaşın emeğine yazık etmeyi seçtiniz, yapılan işlem vicdani mi? Kendinize bunu sormanızı tavsiye ediyorum. İnşallah bundan sonra zenginlerin istifade edeceği projeler üretmek yerine bin bir emekle bahçesine tek göz oda yapan vatandaşın yararına bir çözüm üretirsiniz.