Her geçen gün bir önceki günü aratıyor maalesef. Geçtiğimiz aylarda, Millî ve manevi değerler manzumesi ile maddi gelişmenin zirvesini hedefleyen Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programları tanıtıldı. Programların temel yaklaşımı, öğrenci profili, Erdem- Değer-Eylem Çerçevesi, beceriler çerçevesi bileşenlerinden oluşan bütüncül bir modeldir.
Böyle okuyunca sürekli değişen eğitim sisteminde sonunda sona gelindiğini artık herkesin memnun kalacağı çocuklarımız için en iyisinin bulunduğu anlaşılabilir ama asıl mesele o değil. Sürekli ileriye gitmemiz gerekirken ya yerimizde sayıyoruz ya da geriye gidiyoruz. Geldiğimiz noktada birçok konuda geriye dönmezsek kendimizi karlı sayar hale geldik.
Nedir bu Maarif Modeli eğitim sistemi? Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli öğretim programı, Türkiye'nin eğitim sisteminde yenilikler ve reformlar yapmak amacıyla geliştirilen bir modeldir. Bu model, öğrenci merkezli öğrenme, dijitalleşme, eleştirel düşünme ve yaratıcılığı teşvik eden bir eğitim anlayışını benimser. Ayrıca, milli ve manevi değerlere önem vererek, çağdaş bilimsel ve teknolojik gelişmelerle uyumlu bir eğitim sunmayı hedefler. Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Türkiye'nin eğitimdeki hedeflerini ve vizyonunu yansıtarak, geleceğin ihtiyaçlarına uygun bireyler yetiştirmeyi amaçlar.
Eğitim sisteminin çocuklara ne gibi bir katkı sunduğunu, akademik olarak yetiştirebilip, yetiştiremediğimizi, nasıl daha iyi olacağını konuşmamız gerekirken, 2024-2025 eğitim öğretim döneminden itibaren biz kendimizi okul tuvaletlerinin, sınıfların temizliğini konuşurken bulduk.
Bazılarınız biliyordur instagram “Konya’yı Keşfet” sayfasının adminiyim. Sayfa üzerinden hemşehrilerimizle içli dışlı oluyoruz, bizlere dertlerini anlatıyorlar. Naçizane bizde elimizden gelen bir şey olursa yetkililere iletiyoruz. Çözümü noktasında katkı sunmaya çalışıyoruz. Okullar açıldığından beri temizlik noktasında çok mesaj almaya başladık, kendi çocuklarımızdan da biliyoruz durumu az çok.
Oğluma soruyorum, sınıfı dönüşümlü olarak süpürdüklerini söylüyor. Gelen mesajlardan, fotoğraflardan gördüğüm kadarıyla tuvaletler pis yeterli temizlenmiyor. Milli Eğitim Bakanlığı ilave personel alınacağını açıklamış olsada sorun çözülmüş gibi görünmüyor. Ben 30 sene önceyi düşünüyorum kendi öğrencilik yıllarıma gidiyorum. Bizim böyle dertlerimiz yoktu. Okulumuz temizdi, bu işlerle ilgilenen görevliler vardı. Veliler okulu temizleyelim kaygısı taşımazdı. Nasıl oluyor da biz geriye gidiyoruz anlayamıyorum.
Bugün bir sokak röportajı yapıp 2+2 yi sorsak eminim ki bir çok kişiden yanlış cevap alırız. Toplayabilse çarpamaz. Maalesef geldiğimiz nokta bu, meslekler ölüyor, çocuklar akademik olarak gelecek vadetmiyor, bu konuları konuşmamız gerekirken biz temizlik konuşuyoruz. Artık sisteme süslü isimler bulmak yerine çocuklarımız için iyi şeyler yapma zamanı gelmedi mi?