Anlaşılmak, insanların en temel ihtiyaçlarından birisidir, tıpkı yeme, içme, barınma gibi fizyolojik ihtiyaçlardandır. Açıklığa kavuşma, belli olma, ortaya çıkma, aydınlanma… Her insan anlaşılmak ister. Düşünce ve duygular var olmak demektir, insan duygu ve düşüncelerini ifade edecek ortamı dahi bulamamışsa kişinin var olmaması gibi bir şey demektir.
Karşılaştığımız her olaya her nesneye, kişiye, canlı cansız tüm varlıklara bir anlam yükleriz. Ve bu anlam verme sistemi, anlam karmaşası insan ilişkileri için çok önemlidir çünkü verdiğimiz anlamlar birbirimizle kurduğumuz iletişimin sağlıklı olmasına, sevgi dolu dostluklara yol açabildiği gibi kavgalara, küskünlüklere, dargınlıklara, çatışmalara da yol açabiliyor.
İçinde bulunulan durumun, yaşanan hisleri, çekilen acının ya da yaşanan mutluğun diğer insanlar tarafından anlaşılmasını isteriz. Eminim ki herkes bunu ister. Özellikle de en yakınlarımız tarafından anlaşılmak isteriz. Genelde anlaşılmama durumu yalnızlıkla sonuçlanır, anlaşılmadığını düşünen kişi artık anlatmaktan yorulur ve toplumdan soyutlanır. Çünkü kişi, “kabul edilme” gibi bir diğer temel ihtiyaçtan mahrum kalmıştır.
Anlaşılmak çoğu zaman yanlış anlaşılıyor. “Anlamak” hak vermek değildir. Bir kişiye hak vermesek de, yaptığını doğru bulmasak da, neyi neden yaptığını, ne hissettiğini anlayabiliriz. Çünkü anlamak için karşımızdakiyle aynı fikirde olmak zorunda değiliz. Biri bir hata yaptığında, ona hak vermeyebiliriz ama onu o hataya zorlayan şartları, içinde bulunduğu durumu, yaşadığı duyguları anlayabiliriz. Davranışına hak vermememiz onu anlamamıza engel değildir.
Anlaşılmak önemlidir. Kabul etmek, duygu ve düşünlerini görmek, onları kabul etmek, anlamına gelir. Bu insana güven verir. Diğer insanlardan farklı olmadığını, o grubun bir parçası olduğunu hissettirir.
Netice itibariyle kendimizi anlattığımız kişinin bizi anladığı kadarız. Dünyanın en güzel yemeğini yapın, dünyanın en güzel yerinde, en güzel şekilde sunun, tadan kişinin damak zevki kadar iyidir o yemek. Uzun lafın kısası ehline düşmeyen her şey ziyan olur…